article
NEMOJTE POSTATI OVCE ZA ŠIŠANJE

Zašto je najjeftiniji najam automobila u pravilu i najskuplji i kako to izbjeći?

Teško da proteklih godina na društvenim mrežama ili medijima gdje Google plasira oglase svojih oglašivača niste naletjeli na super, super povoljnu cijenu najma automobila. Od 5,99 EUR dnevno što je nešto manje od 42 EUR tjedno. Gdje to ima? Nema nigdje ali lijepo zvuči!

Ovakve niske cijene ne možete dobiti direktno u nekoj rent a car kući nego morate napraviti rezervaciju preko agencijskih portala gdje su izlistane cijene svih rent a car kuća u Hrvatskoj, tvrtki za iznajmljivanje automobila koji u pravilu imaju veći vozni park (preko 200-300 vozila) i veći broj poslovnica s naglaskom na zračne luke i važne turističke gradove poput Dubrovnika, Splita ili Zagreba.

Odgovor na pitanje zašto je toliko jeftino leži u brojnosti rent a car agencija. Oni se praktički bore za ono osnovno, a to je da klijenta dovuku do aerodromskog šaltera ili poslovnice, a tada agent za iznajmljivanje automobila zapravo postaje i osiguravatelj, policajac, kontrolor parkinga, limar i serviser. Multifunkcionalni referent u jednom i sa samo jednim ciljem; oderati vam kožu.

Kako bismo pojasnili cilj važno je objasniti vam sami početak procesa rezervacije. Odabrali ste klasu automobila koji želite unajmiti. Dakle samo klasu automobila dok sam tip automobila ne možete rezervirati osim u rijetkim prilikama kada je to prilikom uvida u rezervaciju jasno i istaknuto. To je zapravo i korektno jer u nekoj grupi automobila u floti jedne tvrtke može biti i Opel Corsa, Renault Clio ili Volkswagen Polo. Teško je pritom klijentu servirati točan tip automobila, a kada bi se još filtrirale opcije po gorivu kojeg neki automobil koristi onda bi najam automobila postao nemoguća misija.

Voucher, osiguranje i dodatne usluge

Kada ste odabrali automobil i datume preuzimanja, godine koje vozač ima, odabirete i lokaciju preuzimanja automobila te sve to plaćate 'online' vašom karticom te na vašu elektroničku poštu dobivate potvrdu rezervacije i 'Voucher' s kojim ćete doći u agenciju i koja vam služi kao potvrda da ste platili najam po specifikacijama koje su istaknute. Agencije preko koje ste napravili rezervaciju vam u pravilu naplaćuju goli najam automobila te vam dodatno nude i osiguranje u slučaju štete. Kako bi navedenu štetu isplatile, iste agencije naprave skupnu policu kod specijaliziranih osiguravajućih kuća u svijetu koje se s time bave. O tome ćemo pisati iscrpnije kada dođemo na povratak automobila u agenciju.

Ako automobil preuzimate primjerice u rent a caru u Dubrovniku, a vraćate u Zagrebu na Voucheru bi vam trebala stati napomena da agenciji morate platiti dodatni iznos za vraćanje automobila u drugoj poslovnici. U prijašnjim vremenima kada je u rent a car svijetu bila prisutna 'politika čistih ruku' i kada nije bilo previše skrivenih troškova, a cijene su bile veće i uključivale su sve opcije, za najmove automobila preko tri najamna dana povrat u drugoj poslovnici je bio besplatan – svugdje!

Jedan od dodatnih troškova prilikom preuzimanja vozila je opcija upisivanja dodatnog vozača u Ugovor o najmu. Prije dvadesetak godina, navedena opcija je malo gdje postojala kao dodatan trošak, međutim s vremenom je počela naplata. Ukupan trošak je iznosio 10 EUR uvećan za PDV. Danas je navedeni trošak na razini sedmodnevnog najma već 25 EUR. No, dodatni vozač ipak nije najveće 'prodavanje magle' jer više vozača posljedično ima i veći rizik prouzrokovanja štete na automobilu. Ako vi kao osoba na Voucheru nemate kreditnu karticu nego je posjeduje osoba koja je s vama u automobilu, nećete moći iznajmiti automobil osim ako ne uplatite opciju dodatnog vozača koji je vlasnik kartice.

Naplata prelaska granice, takozvana 'Naknada za prelazak granice' ili 'Cross border fee' ima smisla za turiste koji bezbrižno idu u neke krajolike van Hrvatske, poput Žabljaka u Crnoj gori. Uske i opasne ceste na tim lokacijama zasigurno jesu rizik od štetnih događaja, a samim time i višetjedni gubitak automobila zbog popravaka. No naplata iste naknade kada klijent ide iz Dubrovnika prema Splitu, a prije izgradnje i puštanja u funkciju Pelješkog mosta je morao prijeći Neum u Bosni i Hercegovini je zapravo najveća prodaja magle i ona je turiste stajala nevjerojatnih 70 EUR jednokratno za kratki prolaz iz Hrvatske u Hrvatsku. Zeleni karton koji vam rent a car tvrtka omogući s automobilom je svakako dio police osnovnog osiguranja koji izda osiguravajuća tvrtka.

Osim 'nevidljivih' usluga i dodatnih naplata postoje i one opcije koje su opipljive. Tako za svoje najmanje možete iznajmiti dječju sjedalicu ovisno o kilaži djeteta, možete iznajmiti i WI-FI u automobilu kako biste imali Internet cijelo vrijeme putovanja. Ta opcija ako ste došli iz europske unije i nije baš potrebna iz razloga što na svojim mobilnim uređajima već vjerojatno imate neograničeni Internet. Dodatna opcija su i zimske gume, lanci za snijeg ali i nosači za skije. Gore navedene dodatne opcije stoje u prosjeku od 8 – 20 EUR dnevno.

Jedan od bezbrojnih dodatnih troškova je i 'Island fee' ukoliko idete na neki otok. Prijevoz automobila trajektima sasvim je siguran prijevoz, a kod nekih tvrtki je to dodatna opcija koja vam se nudi prilikom preuzimanja vozila i stoji nevjerojatnih 50 EUR.

Sada dolazimo i do najvažnije stvari prilikom dodatne naplate najma. Iako ste možda u agenciji preko interneta platili puno osiguranje za slučaj štetnog događaja, to i dalje ne znači da nećete platiti štetu na automobilu. Prilikom preuzimanja automobila ponovno vam se nudi osiguranje koje ako uzmete niste odgovorni i ne plaćate učešće u šteti.

Što je učešće u šteti?

Učešće u šteti se plaća tvrtki koja vam je unajmila automobil u slučaju štetnog događaja. Radi se o iznosu koji vlasniku automobila kompenzira za vrijeme koje će automobil provesti na opravku i kada ga vlasnik neće moći ponovno iznajmiti. Vi u pravilu plaćate izgubljenu dobit što automobil neće moći biti iznajmljen drugoj osobi.  Taj trošak iznosi od 500 EUR – 7000 EUR ovisno o klasi automobila. Ako želite izbjeći navedeni trošak agent za iznajmljivanje vozila će vam ponuditi otkup učešća u šteti koji u pravilu iznosi od 10 – 40 EUR. U slučaju štete na automobilu dužni ste zvati policiju, popuniti zapisnik o šteti i niste dužni platiti ništa. Ako ste prilikom 'online bookinga' uzeli osiguranje od agencije, a odbili platiti osiguranje u rent a car tvrtki gdje preuzimate vozilo, u slučaju štete bit će vam naplaćena odbitna franšiza čiji iznos kasnije možete potraživati od agencije. Navedeni proces traje tjednima, kompliciran je, a novac vam se vraća tek nakon više tjedana, vjerojatno i mjeseci.

U mnogim velikim tvrtkama, ukoliko ne uzmete osiguranje, na vašoj kreditnoj kartici se blokira iznos od više stotina pa do par tisuća eura kao depozit da će se u slučaju štete, neplaćene kazne parkinga ili manjka goriva biti raspoloživ iznos za naplatu. Neke kreditne kartice imaju svoj limit pa u brojnim slučajevima kartica 'ne prolazi'. U tom slučaju vas agent zapravo 'tjera' da uzmete puno osiguranje kako bi se depozit koji se rezervira na kartici sveo na niži iznos koji će proći prilikom pred autorizacije kreditne kartice. Postoje i ekstremne rent a car kuće koje vam prilikom najma odmah naplaćuju pun spremnik goriva.  

Ako ste prilikom preuzimanja vozila prihvatili 'puno osiguranje', to ne znači da je ono i dalje kompletno i da pokriva baš sve. Recimo samo to da pneumatici, stakla i podvozje automobila nisu stavke koje su pokrivene osiguranjem.

Vrijeme i novac

I na kraju, ne i zadnje važno, potrebno je znati da tvrtke koje se u rent a car poslovanju ponašaju kao Ryanair u zraku svojim niskim cijenama privlače brojne klijente pa tako u vršnim danima turističke sezone ili blagdana možete biti pedeseti u liniji i doći na red za preuzimanje automobila tek nakon tri sata čekanja od slijetanja zrakoplova do preuzimanja automobila. Zašto mislimo da ćete čekati dugo? Iz iskustva. Više se automobil ne iznajmljuje na način da predate vozačku dozvolu, putovnicu i kreditnu karticu. Sada je sve onako kako smo vam pisali u cijelom tekstu, a to je da agent za iznajmljivanje postaje i osiguravatelj, policajac, kontrolor parkinga, limar i serviser. Multifunkcionalni referent u jednom i sa samo jednim ciljem; oderati vam kožu. Ponuditi vam sve dodatne opcije i 15 minuta vam prodavati maglu. I na kraju automobil više ne iznosi dnevno 5 EUR nego stoji i više od pedesetak eura, a na kraju najma može stajati i više stotina eura dnevno kada vam brzoplete predaje vozila ne zabilježe postojeću štetu.

Kvaliteta iznad kvantitete

Prije najma automobila i rezervacije provjerite tvrtku kod koje iznajmljujete vozilo. Bilo da se radi o Google recenzijama, Tripadvisoru ili Trustpilotu tu ćete svakako vidjeti recenzije klijenata koji su već s navedenim kućama imale iskustvo. Učite se na tuđim greškama.

Pouzdanije tvrtke kod kojih nema 'skrivenih' troškova u pravilu će vam prije i dostaviti automobil u vaš hotel ili privatni smještaj te će vam nerijetko isporučiti i bolje vozilo i kvalitetniju usluge od one koju očekivate.

 

 

 

 

 

 

Što trebate znati kod najma vozila

ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE NAJMA, ZA VRIJEME NAJMA I NA KRAJU NAJMA

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »